Oppussing, tilbygg, terrasser, plattinger, endringer og søknader
Denne artikkelen gir informasjon om Kommunale reglerSom beboer i borettslag har du ikke full råderett over bygningsmassen.
Spesielt om du skal gjøre endringer utendørs, så er det viktig at dette er godkjent hos styret.
Ikke alle tiltak krever godkjenning av styret, men en henvendelse til styret er alltid lurt for å avklare dette.
Skal du gjøre noe som kreves nabovarsel - er det viktig å sette seg inn i gjeldende regler før du starter.
En godkjennelse fra styret i Borettslaget er første steg i planleggingen av dine endringer på andelen.
Har du fått godkjenning fra styret må du sjekke om tiltaket ditt også krever søknad til Kommunen og nabovarsler.
Det er ikke lov å bygge eller støpe over ledninger i bakken, for å få oversikt over dette se kart her:https://www.korshagen-borettslag.no/for-beboere/roer-og-vannledninger/ og her for fibernett: https://www.korshagen-borettslag.no/for-beboere/internet-tv/
Ta også kontakt med Elvia og Kommunen for komplett oversikt over strøm og andre ledninger i bakken.
Som tiltakshaver er du alltid ansvarlig for at tiltaket du skal utføre blir utført korrekt og av fagpersonell.
Garasje og uthus: ( Kommunale regler)
Du kan bygge frittliggende garasje eller uthus som verken har et samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 50 kvadratmeter, men husk å passe på at utnyttelsesgraden på tomta ikke overskrides. Mønehøyde på maks 4 meter, og gesimshøyde på maks 3 meter målt fra ferdig planert gjennomsnittsnivå rundt bygningen. Bygningen kan bare oppføres i én etasje, og kan ikke underbygges med kjeller. Bygningen kan ikke brukes til varig opphold eller beboelse.
Tiltaket kan plasseres inntil 1 meter fra nabogrense og annen bygning på eiendommen. Bygningen må ikke plasseres over ledninger i grunnen.
Begrepet "frittliggende bygninger" er et sentralt vilkår i loven for at kommuner kan godkjenne plassering av bygninger nærmere nabogrensen enn lovens hovedregel på 4 meter, uten at det kreves søknad om dispensasjon. I den nyeste forskriftsendringen er det nå slått fast at en bygning må ligge minimum 1 meter fra en annen bygning for å defineres som frittliggende.
Merk at kommunen ikke må godkjenne tiltaket eller plasseringen dersom vilkårene i regelverket er oppfylt for unntatt søknadsplikt.
Lite tilbygg ( utvidelse, terrasse, åpent takoverbygg, sykkelbod osv.) ( Kommunale regler)
Mindre tilbygg kan settes opp uten at det er nødvendig med søknad og tillatelse. Et tilbygg er et bygg som settes opp ved siden av eksisterende bygg, og som er understøttet og har eget bæresystem. Tilbygget kan ikke overstige to etasjer eller plan på det eksisterende byggverket, og kan verken ha et samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 15 m2. Eksempel på slik bebyggelse er terrasse, åpent takoverbygg og andre enkle takoverbygg med understøtting, søppelskur, vedbod og sykkelbod.
Men merk at fra 1. mai 2021, så er det også mulig å sette opp mindre tilbygg på inntil 15 kvadratmeter som kan brukes til beboelse og varig opphold. Når det gjelder tilbygg, mener man med varig opphold rom som bad, kjøkken eller soverom. I praksis innebærer det at du kan bygge et ekstra soverom, utvide kjøkkenet eller gjøre andre små tilpasninger uten søknad.
Plan- og bygningslovens avstandsbestemmelser gjelder, slik at avstand til nabogrense må være minst 4,0 meter dersom ikke annet fremgår av plan.
Levegg og støttemur ( Kommunale regler)
Levegg med høyde inntil 1,8 meter og lengde inntil 10 meter kan plasseres inntil 1 meter fra nabogrense. Ved høyde opptil 1,8 meter og lengde inntil 5 meter, kan leveggen plasseres inntil nabogrense. Høyden kan ikke på noe punkt overstige 1,8 m fra terreng.
Forstøtningsmur som er inntil 1 meter høy når den plasseres minst 1 meter fra nabogrensen, og 1,5 m høy når den plasseres minst 4 meter fra nabogrensen, er tillatt. Muren må ikke hindre sikt i frisiktsone mot vei.
Gjerde og innhegning mot vei ( Kommunale regler)
Du kan sette opp innhegning mot vei med inntil 1,5 meter høyde, forutsatt at frisiktsoner mot vei ikke hindres. Med «mindre innhegning» menes åpne, enkle og lette konstruksjoner som flettverksgjerde og andre gjerder som ikke er tette. Tette, tyngre gjerder, f.eks. skjermvegg eller der innhegning også er støyskjerm, vil være konstruksjoner som krever søknad og tillatelse.
Gjerde mot nabo er i utgangspunktet ikke søknadspliktig og kan derfor settes opp uten å søke kommunen om tillatelse. Gjerde mellom naboer reguleres av grannegjerdelova.
Terrasse: ( Kommunale regler)
Bygging av terrasse vil, der plasseringen ikke er i strid med arealformål, planbestemmelser eller hensynssoner, ikke være søknadspliktig.
Du kan nå bygge uten å søke dersom terrassen ikke er over 1 meter over eksisterende terreng, er forbundet med en bygning og ikke stikker lenger ut fra bygningens fasadeliv enn 4 meter. Rekkverket kan være inntil 1,2 meter. Avstanden til nabogrensa skal være minst 1 meter. (Tidligere var det slik at du måtte søke om det dersom du skulle bygge terrasse som var høyere enn 0,5 meter over bakken.)
En platting som er inntil 0,5 meter over bakken kan du bygge uten å søke, og plassere helt inntil nabogrensa, så sant ikke kommunen din har lagt begrensninger for dette i ditt område. En slik platting skal ikke regnes med i det arealet du har lov til å bygge på eiendommen din.»
Mindre utfylling og planering: ( Kommunale regler)
Tiltaket må ikke føre til mer enn 3 m avvik fra opprinnelig terrengnivå i spredtbygd strøk, eller 1,5 m avvik fra opprinnelig terrengnivå i tettbygd strøk. På eiendom for rekke- eller kjedehus o.l. med tett bebyggelse, må avviket ikke være mer enn 0,5 m fra opprinnelig terrengnivå.
Avstand fra fyllingsfoten til nabogrense må være minst 1 m, og følge sikkerhetsreglene i byggteknisk forskrift. Endringer i terreng må ikke hindre sikten i frisiktsoner mot vei.