Regler og rettigheter
Et borettslag eies i fellesskap av dem som bor der. Alle har anledning til å påvirke forholdene i borettslaget.Slik fungerer borettslaget:
Når du bor i et borettslag har du bruksrett til en bestemt leilighet, men bygningene og tomten eier du i fellesskap med de andre beboerne.
Alle som bor i borettslaget bestemmer sammen over det utvendige, som fellesarealer, bygninger og tomt.
På den årlige generalforsamling velger andelseiere et styre som får fullmakt til å ta seg av den daglige driften i borettslaget.
Styret tar de daglige og nødvendige avgjørelsene for å holde bygningene og fellesarealene vedlike.
På generalforsamlingen behandles større saker, da går styret gjennom regnskap, budsjett og det stemmes eventuelt over forslag til utbedringer og fellestiltak. Styret jobber for å ivareta Borettslagets interessert. Vi mottar spørsmål fra andelseiere og behandler søknader til Borettslaget dersom andelseiere ønsker å utføre endringer.
Hvem bestemmer over min leilighet?
Innvendig bestemmer du selv! I din egen leilighet kan du pusse opp og innrede slik du selv vil, så lenge det ikke berører bærende konstruksjoner, felles rørsystem, ventilasjon eller fellesdelen av elektriske anlegg. Er du i tvil om hva du kan gjøre - kontakter du styret for veiledning.
Vedlikehold
Når det gjelder vedlikehold og oppretting av skader, har du tilsvarende ansvarsdeling. Borettslaget har felles forsikringer som dekker bygninger mot brann, vannskader og lignende. Borettslaget har ansvar for ytre vedlikehold, som for eksempel fasade, tak, ytterdører, oppganger, sentralfyr og utskiftning av hele vinduer med ramme. Hvis noen knuser ruten, må du imidlertid erstatte den selv. Det samme gjelder tap etter innbrudd og andre skader som bare berører din leilighet. Derfor trenger du innboforsikring. Ta kontakt med boligbyggelaget og be om tilbud.
Hva er fellesgjeld?
Det er leilighetens andel av den gjelden som borettslaget har. Høy fellesgjeld på eldre boliger kan skyldes at borettslaget har gjort store rehabiliteringsjobber. Når du kjøper ny leilighet, er det mulig å betale inn hele innskuddet, men det er ikke sikkert det lønner seg privatøkonomisk. Borettslag forhandler seg normalt fram til gode vilkår på sine lån. Det kan bli dyrere om du låner 1 million kroner i banken selv, enn å betale 100.000 kroner i innskudd og ha 900.000 kroner i fellesgjeld.
Renteutgiftene på fellesgjelden er fradragsberettiget ved likningen, på samme måte som renter på lån andelseieren har tatt opp for å dekke innskuddet. Ved årsskiftet sender boligbyggelaget ut en oversikt til hver andelseier om hvor stort beløp som kan trekkes på selvangivelsen og hvor stor andel av borettslagets gjenværende fellesgjeld som ligger på den enkelte bolig.